Stadsverwarming is ‘uit’

Apr 4, 2016Ontwikkelingen warmte woningen

Net als de gemeenteraad willen ook de ontwikkelaars van nog te bouwen huizen in Leidsche Rijn het liefst van stadsverwarming af. Nu Eneco het milieurendement hiervan heeft afgewaardeerd, zijn ze op zoek naar andere manieren om hun woningen duurzaam te verwarmen.

Ovast en corporatie Bo-Ex ontwikkelen samen Rijnvliet. Met ruim 1100 woningen een van de grootste wijken die nog in het nieuwe stadsdeel gebouwd gaat worden. Beide onderzoeken serieus of ze stadsverwarming kunnen vervangen door de woningen voor 100 procent aan te sluiten op elektriciteit. In dat geval krijgen de toekomstige bewoners te maken met warmtepompen in plaats van stadsverwarming.

Voor Ovast, met bijna 1000 huizen de grootste bouwer in Rijnvliet, zou dat betekenen dat die onder het contract met Eneco uit moet. Dat lijkt een kwestie van tijd. De politiek wil op 14 april tijdens de raadsvergadering via een motie een einde maken aan de aansluitplicht op stadsverwarming in Leidsche Rijn.

Energieneutraal

Bo-Ex zet in Rijnvliet 250 sociale huurwoningen neer. Een klein deel daarvan, 26 huizen, moeten volgens afspraak met de gemeente energieneutraal worden. ,,Wij denken dat dat niet gaat lukken met het afgewaardeerde rendement van Eneco,” zegt projectmanager Paula Sangers.

De corporatie is druk doende alle scenario’s – en met name ook de financiële consequenties – op een rijtje te zetten, voordat ze definitief besluit over te stappen op elektriciteit, aldus Sangers. Na de zomer denkt Bo-Ex meer te weten.

Lees het volledige artikel op de website van het AD: Stadsverwarming is ‘uit’.
Bron: www.ad.nl

Ook aangesloten op stadsverwarming en overweegt u de mogelijkheden van een warmtepomp?

Gaat u dus een (nieuwbouw)woning kopen waarbij middels stadswarmte een goede energieprestatie (EPC) is aangeboden, laat u dan goed informeren of deze stadsverwarming ook wel daadwerkelijk zo energie-efficiënt is of dat u bijvoorbeeld mogelijk ook met een eigen warmtepomp uit de voeten kan. Meer informatie over warmtepompen in de woningbouw kunt u vinden op Warmtepompplein.nl of volg ons op twitter: @warmtepompplein.