Wat kost een warmtepomp?

Aanschafprijzen

De aanschafprijs voor een individuele elektrische warmtepomp voor LageTemperatuurVerwarming (LTV) in een eengezinswoning varieert, afhankelijk van de warmtebron:

- Ca. Euro 5-500 – 9.500,- (als de buitenlucht de bron is),
- Ca. Euro 15.000,- (bodem als bron, incl. bron),
- Variërend van ca. Euro 3.200 – 5.500,- voor een hybride warmtepomp.

Dit is exclusief de kosten voor de aanpassing van de wandradiatoren voor LTV.

Een hybride hr-warmtepomp combiketel kost gemiddeld ca. Euro 4.500,- tot Euro 7.000,-  (inclusief hr-107 ketel, btw en installatie, exclusief LTV (bij goede isolatie niet noodzakelijk).
(bron: Milieucentraal)

Rendabel?

Of de warmtepomp rendabel is voor uw woning hangt onder andere af van het type woning en het gebruik. De gebruikskosten van warmtepompen (onderhoud en energie) zijn gemiddeld 17 procent lager dan voor een combiketel op gas. De aanschafkosten zijn hoog, maar de verwachting is dat door de massaproductie van warmtepompen de aanschafkosten lager worden.

Subsidie

Zowel bedrijven als particulieren komen mogelijk in aanmerking voor een subsidie. Meer informatie over warmtepomp subsidies.

Update over Energiebelasting (EB) per 1-1-2016:
De Nederlandse overheid wil door een aanpassing van de EB op gas en electriciteit de verduurzaming in de woningbouw en bedrijven stimuleren.
De aanschaf van een warmtepomp wordt dus nog interessanter door de aanpassing in de energiebelasting per 1 Januari 2016, waarbij op aardgas de EB is verhoogd met 7,33 Eurocent per M3, en op electriciteit is verlaagd met 2,29 Eurocent per kWh. Deze aanpassing is voor de kleinere rijwoningen en meergezinswoning (Flat-, portiek- en galerijwoning) nagenoeg budgetneutraal.

Voor de bewoners van vrijstaande en de grotere 2/1 kapwoningen betekent deze aanpassing van de EB een lastenverzwaring, welke door de aanschaf van een (hybride) warmtepomp teniet kan worden gedaan.

Advies

Bij een Energie Prestatie Adviseur (EPA) kunt u maatwerkadvies aanvragen waarin onder andere de kosten, opbrengsten en terugverdientijden worden vermeld. U kunt deze adviseurs onder ander vinden in de partner galerij.

Terug naar: De warmtepomp