Wat kost een warmtepomp? Investering en kosten van gebruik warmtepomp

Aanschafprijzen en kosten van een warmtepomp

De investering van een individuele elektrische warmtepomp voor Lage Temperatuur Verwarming (LTV) in een eengezinswoning varieert, afhankelijk van de warmtebron:

– Voor een warmtepomp die buitenlucht als bron gebruikt bedragen de kosten voor aanschaf ca. Euro 5-500 – 9.500,- ,
– Voor een warmtepomp die bodemwarmte als bron gebruikt zijn de kosten ca. Euro 15.000,- (bodem als bron, incl. bron),
– Voor hybride warmtepompen variëren de investeringen tussen ca. Euro 3.200 en Euro 5.500,- voor een hybride.

Dit is exclusief de kosten voor de aanpassing van de wandradiatoren voor LTV.

Een hybride hr-warmtepomp combiketel kost gemiddeld ca. Euro 4.500,- tot Euro 7.000,- in aanschaf  (inclusief hr-107 ketel, btw en installatie, exclusief LTV (bij goede isolatie niet noodzakelijk)).
(bron: Milieucentraal)

Hoe rendabel is een warmtepomp?

Of de warmtepomp rendabel is voor uw woning hangt onder andere af van het type woning en het gebruik. De kosten van gebruik van een warmtepompen (onderhoud en energie) zijn gemiddeld 17 procent lager dan voor een combiketel op gas. De aanschafkosten zijn hoog, maar de verwachting is dat door de massaproductie van warmtepompen de kosten voor aanschaf lager worden.

Subsidie voor een warmtepomp

Zowel bedrijven als particulieren komen mogelijk in aanmerking voor een subsidie, hierdoor worden de investeringskosten lager. Meer informatie over warmtepomp en subsidies.

Update over Energiebelasting (EB) per 1-1-2016:
De Nederlandse overheid wil door een aanpassing van de EB op gas en elektriciteit de verduurzaming in de woningbouw en bedrijven stimuleren.
Een investering in een warmtepomp wordt hiermee nog interessanter door de aanpassing in de energiebelasting per 1 januari 2016, omdat het gebruik van een warmtepomp minder kost dan voorheen. De EB op aardgas is namelijk verhoogd met 7,33 Eurocent per m3, en op elektriciteit juist is verlaagd met 2,29 Eurocent per kWh. Deze aanpassing is voor de kleinere rijwoningen en meergezinswoning (Flat-, portiek- en galerijwoning) nagenoeg budgetneutraal. Zie ook het nieuwsbericht over de aanpassing van de energiebelasting in 2016.

Voor de bewoners van vrijstaande en de grotere 2/1 kapwoningen betekent deze aanpassing van de EB een lastenverzwaring, welke door de aanschaf van een (hybride) warmtepomp teniet kan worden gedaan.

Advies over warmtepompen

Bij een Energie Prestatie Adviseur (EPA) kunt u maatwerkadvies aanvragen waarin onder andere de kosten, opbrengsten en terugverdientijden worden vermeld. U kunt deze adviseurs onder ander vinden in de partner galerij.

Terug naar: De warmtepomp