Wat kost een warmtepomp? Investering en kosten van gebruik warmtepomp

Aanschafprijzen van een warmtepomp

De investeringskosten van een individuele elektrische warmtepomp in een eengezinswoning varieert, afhankelijk van het type warmtepomp:

  • Voor een warmtepomp die buitenlucht als bron gebruikt bedragen de kosten ca. Euro 5.500 – 9.500,- (incl. warm water boiler voor warm tapwater),
  • Voor een warmtepomp die bodemwarmte als bron gebruikt zijn de kosten ca. Euro 15.000,- (incl. bron en warm water boiler voor warm tapwater),
  • Voor hybride warmtepompen variëren de investeringen tussen ca. Euro 4.500 en Euro 7.000,- (incl. ketel).

Bovenstaande (indicatieve) kosten zijn inclusief installatie en BTW en exclusief de kosten voor eventueel benodigde aanpassingen aan de woning om met lage temperatuur te kunnen verwarmen. Voor een hybride warmtepomp zijn aanpassingen minder strikt en kan vaak zonder aanpassingen in de bestaande situatie toegepast worden. (bron: Milieucentraal)

Hoe rendabel is een warmtepomp?

Of de warmtepomp rendabel is voor uw woning hangt onder andere af van het type woning en het gebruik. De kosten van gebruik van een warmtepompen zijn in veel gevallen veel lager dan voor een combiketel op gas. Als aanpassingen aan de woning beperkt kunnen blijven zijn de kosten over de levensduur van de warmtepomp lager dan voor een in aanschaf goedkoper gas-ketel.

ISDE subsidie bij aanschaf van een warmtepomp

Met de aanschaf van een warmtepomp komt u in aanmerking voor de investeringssubsidie ISDE, hierdoor worden de investeringskosten lager. Meer informatie over warmtepomp en subsidies.

Wijziging energiebelasting (EB) maakt verwarmen met een warmtepomp vanaf 2016 interessanter:
De Nederlandse overheid wil door een aanpassing van de energiebelasting op gas en elektriciteit de verduurzaming in de woningbouw en bedrijven stimuleren. De energiebelasting op aardgas is namelijk verhoogd met 7,33 Eurocent per m3, en op elektriciteit juist is verlaagd met 2,29 Eurocent per kWh. Deze aanpassing is voor de kleinere rijwoningen en meergezinswoning (flat-, portiek- en galerijwoning) nagenoeg budgetneutraal. Zie ook het nieuwsbericht over de aanpassing van de energiebelasting in 2016. Voor de bewoners van vrijstaande en de grotere 2/1 kapwoningen betekent deze aanpassing van de energiebelasting een lastenverzwaring, welke door de aanschaf van een (hybride) warmtepomp teniet kan worden gedaan. Per 1 januari 2016 wordt een investering in een warmtepomp hiermee interessanter door de aanpassing in de energiebelasting, omdat het gebruik van een warmtepomp minder kost dan voorheen.

Advies over warmtepompen

Bij een Energie Prestatie Adviseur (EPA) kunt u maatwerkadvies aanvragen waarin onder andere de kosten, opbrengsten en terugverdientijden worden vermeld. U kunt deze adviseurs onder ander vinden in de partner galerij.

Terug naar: De warmtepomp