Wat kost een warmtepomp?

Aanschafprijzen

De aanschafprijs voor een individuele elektrische warmtepomp voor LageTemperatuurVerwarming (LTV) in een eengezinswoning varieert, afhankelijk van de warmtebron:

- ruim 9.500 euro (als de buitenlucht de bron is),
- 15.000 euro (bodem als bron),
- variërend van 3.200 – 5.500 voor een hybride warmtepomp.

Dit is inclusief de kosten voor de aanpassing van de wandradiatoren voor LTV.

Een hybride hr-warmtepomp combiketel kost gemiddeld 5.000 tot 7.000 euro (inclusief hr-107 ketel, btw en installatie, exlusief LTV (bij goede isolatie niet noodzakelijk).
(bron: Milieucentraal)

Rendabel?

Of de warmtepomp rendabel is voor uw woning hangt onder andere af van het type woning en het gebruik. De gebruikskosten van warmtepompen (onderhoud en energie) zijn gemiddeld 17 procent lager dan voor een combiketel op gas. De aanschafkosten zijn hoog, maar de verwachting is dat door de massaproductie van warmtepompen de aanschafkosten lager worden.

Subsidie

Zowel bedrijven als particulieren komen mogelijk in aanmerking voor een subsidie. Meer informatie over warmtepomp subsidies.

Advies

Bij een Energie Prestatie Adviseur (EPA) kunt u maatwerkadvies aanvragen waarin onder andere de kosten, opbrengsten en terugverdientijden worden vermeld. U kunt deze adviseurs onder ander vinden in de partner galerij.

Terug naar: De warmtepomp